Налазите се | Аутори - Ото Дубислав Пирх
Ото Дубислав Пирх
Ото Дубислав племенити Пирх, пруски официр солидног образовања и опште културе, заинтригиран нашим народним песмама, упутио се 1829. године у Србију не би ли упознао земљу у којој су се очекивале крупне политичке промене.
 
Шеснаест година касније, прво као студент, а у освит Француско-пруског рата 1870. године, као бањски пацијент, у Пирховој домовини, Пруској, боравио је наш књижевник, Љубомир Ненадовић.
 
Током путовања, Пирх по Србији, а Ненадовић по Немачкој, обојица су бележила своје утиске о народу, земљи и обичајима. Никада се нису срели. Пирх је трагично изгубио живот када је Љубомир Ненадовић имао само 6 година. Да је живот кренуо другачијим током, можда би било прилике да о ономе што су видели и доживели попричају. Али, чега у животу није било, може се догодити у „Гостима из прошлости". Отуд ето њих двојице, Пирха и Ненадовића, како разговарају о својим путовањима:
 
- Трговац Василије Васиљевић, аустријски Србин и велики пријатељ Вука Караџића, рекао ми је да се у Србији сасвим другачије живи но код нас, али да је народ ванредно гостопримљив. Оно што има, даје радо и пријатељски. У то сам се уверио више пута. Чим се гости укажу, излази породица у сусрет, помаже гостима да сјашу с коња, а домаћин пожели добродошлицу као да му је брат стигао. Затим приступају жене из куће да гостима пољубе руку.
 
- То се обично одбија тиме што се метне рука на срце. Код вас је, господине Пирх, обрнуто. У вашој домовини жена пружа руку госту на пољубац.
 
- Зато је добро познавати обичаје земље у коју одлазите, хер Ненадовиц. Рецимо, када сам књагињи Љубици хтео да опишем наше свадбене обичаје и кад дођох до тога да се невести уочи дана венчања предаје папуча, Цвјетко, који је преводио, даде ми знак да пређем преко тога. „Нико не би могао схватити" - рече ми - „како се може помишљати, макар било у шали, да жена управља кућом и то би само шкодило угледу ваших земљака."
 
Аутор и уредник: Мирјана Блажић Микић, Радио Београд  1
 
Отворена књига:
http://www.scribd.com/doc/70002495/Oto-Dubislav-Pirh-Putovanje-Po-Srbiji-1829-i-Djordje-Magarasevic-Putovanje-Po-Srbiji-1827 
ПУТОВАЊЕ ПО СРБИЈИ У ГОДИНИ 1829.
Поглед у књигу
ПУТОВАЊЕ ПО СРБИЈИ У ГОДИНИ 1829.
Путовање по Србији у години 1829. путопис је капетана пруске војске који живописно и тачно описује земљу на почетку њеног ослобађања од турског наслеђа, током прве владе Милоша Обреновића. Срећна је околност што овај путопис није написао надмени пруски јункер, већ радознали и добронамерни путник просветитељских погледа и образовања, који се трудио да упозна и схвати Србију и процени њене, према његовом мишљењу повољне, изгледе за будућност.'
превео Драгиша Т. Мијушковић
прво издање, 2012
15 х 23 цм
224 стр.
броширан повез
ћирилица
ISBN: 978-86-519-1269-9
Пуна цена:
440,00 ДИН

Цена на сајту:
418,00 ДИН + (трошкови доставе)

Књигу тренутно не можете наручити од нас.