Налазите се | Аутори - Епископ Јован Пурић
Епископ Јован Пурић

Епископ Јован Пурић

Јован (Младен Пурић; Мијачи код Ваљева, 6. јун 1965) је епископ нишки, а прије тога је био викарни епископ диоклијски.

Животопис


Епископ Јован (Пурић), мирско име Младен од оца Радосава и мајке Зоре рођ. Бранковић, рођен је 6. јуна 1965. године у Мијачима код Ваљева. Завршио је Богословију Светог Саве у Београду 1985. године. Студирао је теологију у Београду и Петрограду, где је и одбранио научни рад из византологије 1996. године. Пре искушеништва предавао у Богословији Светог Саве у Београду 1990. године.

Био је искушеник у манастиру Троноши 1991. године, а у малу схимну замонашио га је 17/4. јуна 1992. у Храму Свете Тројице у Острогу тадашњи владика захумско-херцеговачки и приморски Атанасије (Јевтић). Владика Атанасије га је и рукоположио у чин јерођакона 18/5. јуна 1992. године у Храму Ваведења, Горњег Манастира Острог. У чин јеромонаха рукоположио га је патријарх српски Павле дана 14/1. маја 1995. у Храму Светог Вазнесења Господњег у манастиру Милешеви.

Унапредио га је у чин протосинђела у Храму Рождества Пресвете Богородице у Цетињском, манастиру на дан Светог Амфилохија Иконијског (1999) митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије. Он га је и увео у трон острошких игумана на Крстовдан 18/5. јануара 2001. године, и поставио за настојатеља манастира.

Као професор Богословије Светог Петра Цетињског обављао је дужност предметног наставника (сада предаје православну догматику), разредног старјешине и главног васпитача.

На дан преноса моштију Светог Саве, 19/6. маја 2004. године изабран је за викара Митрополије црногорско-приморске са титулом диоклијског епископа.
Дана 26. мајa 2011. године на редовном Светом архијерејском сабору СПЦ постављен је за епископa нишког. Устоличен је 7. августа 2011. у Саборној цркви у Нишу од стране патријарха српског Иринеја.

Радови

До сада је објавио стотине студија и чланака. Приредио је Антологију молитвеног предања на основу дјела оца Јустина Поповића. Објавио је књигу Лествица тајноводственог путовања. У припреми му је књига Острошки источник (I део). Такође, приређује дјела Светих Отаца на српском језику.
Уредник је и рецензент неколико књига и емисија на радио Светигори. Један је од сарадника на изради Енциклопедије Црне Горе.

ЉУДСКО ЛИЦЕ БОГА
ЉУДСКО ЛИЦЕ БОГА
Полазећи од става да је значај иконе, пре свега иконе Христа, немерљив, будући да она „на видљив и опитан начин сведочи да је Бог Логос, ради нашег спасења, истински постао човек“ и да је, у систему Светог тројства „Исус Христос самооткривена Истина и икона Бога невидљивога“, а да теме теологије иконе, њене вишедимензионалности и места у животу хришћана нису систематски и суштински обрађене са православне тачке гледишта – владика Јован се одлучује на покушај да овај недостатак исправи и богаћењу православне теолошке мисли понуди свој несебичан допринос.'
прво издање
2010
15 х 23 цм
268 стр.
тврди повез
ћирилица
978-86-519-0597-4
Пуна цена:
550,00 ДИН

Цена на сајту:
522,50 ДИН + (трошкови доставе)
Цена за чланове клуба са попустом:
495,00 ДИН
+ (трошкови доставе)