Књига Идеја естетике Мирка Зуровца, објављена у издању Гласника, добитник је  награде „Сретен Марић“ за најбољу есејистичку књигу из области књижевности и филозофије у 2015. и 2016. години, коју додељују библиотека Матице српске и Скупштина општине Косјерић.

Аутор овог капиталног дела, проф. др Мирко Зуровац, између осталог, оцењује да ма какве биле дефиниције које одговарају речима „лепота“ и „уметност“, чињеница је да постоји наклоност ка лепоти (укус) и да уметност постоји. Уредница књиге је Милка Зјачић Аврамовић.

Одлуку је једногласно донео жири који су чинили Катарина Марић, Радован Поповић и Гојко Тешић, а истим признањем је ове године награђена и књига Појава одсутног Драгана Пролеа. Награде ће бити уручене половином јуна у библиотеци Матице српске.

Награда која носи име једног од врхунских српских есејиста и преводилаца Сретена Марића (1903–1992), додељује се традиционално сваке друге године. Установили су је библиотека Матице српске и општина Косјерић, а додељује се за најбољи есеј, односно за књигу есеја о књижевности, уметности и филозофији.

Овом наградом настављен је и богати низ признања која су Гласнику додељена у протеклих годину дана, међу којима је више од 30 престижних награда додељених у области књижевности, културе и издаваштва.