Налазите се | Представљен роман ВРТЛОГ Сање Клисарић

У Клубу – књижари – галерији Гласник, у уторак 8. маја представљена је књига ВРТЛОГ Сање Клисарић.

На представљању овог романа, објављеног у колекцији „Гласови“, осим ауторке, говорио је и Петар В. Арбутина, уредник издања и извршни директор Гласниковог Сектора за издавање књига.

Арбутина је истакао да је Сања Клисарић особени глас нове српске прозе, а да њен Вртлог представља кратак роман који вас ипак приморава на активно читање.

„Она је успела, полазећи из егзистенцијалне перспективе актуелне стварности, да створи један необичан вртлог, из којег се може спознати то да ова књига заправо умногоме експлицира проблеме с којима се сви сусрећемо и покушавамо да их разрешимо следећи своје различите императиве“, казао је он.

Он је такође напоменуо и то да је реч о роману који нуди одисеју личности кроз разне димензије и временске нивое, тамо где душа упознаје скривена знања, откривајући, истовремено, и своје судбинске кодове.

„Сања Клисарић је створила књижевни микрокосмос у којем Салвадор Дали, Никола Тесла, дечак с Борнеа, преци и потомци, доктор Костричков и други, скупа постоје у јединственој истовремености књижевне фикције, древних истина и мистичних откровења“, констатовао је Арбутина.

Ауторка је, према сопственим речима, настојала да књига не припада ниједном класичном жанру, већ да примени сопствени књижевни израз, истовремено желећи да читаоцима пошаље универзалне поруке.

„Овај роман има само стотинак страна и он се догодио за седам дана, с примарном жељом да се једна потенцијално шира прича сажме на толико страна као својеврсна кристализација стварности, која се посматра као само један од делића целине универзума“, рекла је она.

Она се, како је нагласила, потрудила да роман буде максимално кратак да не би заморила читаоце.

„Амбиција је била да се постигне једноставност и могућност разумевања код најшире читалачке публике, али уједно и да се избегну жанровска сврставања, тачније – свако је слободан да овај роман тумачи и категоризује на начин који он одабере за адекватан“, нагласила је она.

Сања Клисарић је до сада написала један социопсихолошки роман, ауторизовану биографију домског детета са маргине, под називом У  ђавола лавље срце, а објавила је и збирку необичних прича и бајки за све узрасте.